Tips til kniplingsstrik

Tilbage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage

 

Strik løst

 

2 masker sammen og 1 omslag opvejer hinanden så samme maskeantal holdes. Ligeledes vil "slå om, tre ret sammen, slå om" bibeholde maskeantallet. Udtagninger tages normalt som en slå om, der ikke er modsvaret af en 2 ret sammen.

 

Hvis der kun er mønster på retsiden - hver anden pind - så væn dig til at checke mønsterpinden når du strikker den følgende pind. Tæl f.eks. maskerne i en rapport.

 

Tag en kopi af mønstret og forstør den så den er nemmere at se.

 

Diagrammer læses som de strikkes, nede fra og op - og fra højre mod venstre.

 

Hold styr på hvor du er i diagrammet, dette kan gøres på mange måder:

 

Sæt diagrammet på en blød plade, og flyt nipsenåle efterhånden som du strikker pindene.

 

Brug en magnetplade (til broderimønstre) og magnetlinealer.

 

Streg ud med en markeringstusch efterhånden (dur ikke hvis du skal strikke rapporten flere gange)

 

Læg en lineal på mønstret og flyt den en pind ad gangen. Sæt streger på et stykke papir for hver pind. Sådan gør jeg.

 

Hvis der i mønstret er flere forskellige mønstre, f.eks. blonde - hovedmønster - blonde, så sæt små garnløkker af en anden farve imellem mønstrene på pinden til markering af omgangene.

 

Markeringsløkker kan også bruges til at markere midten på et trekantet sjal eller hjørnerne på et firkantet. Pas på: markeringsløkkerne kan "vandre" ind under slå om maskerne.

 

Brug propper til strikkepindenes ender hver gang du lægger strikketøjet fra dig. Det er nemmere end at samle tabte masker op!

 

Øv dig på små lyseduge og blonder inden du giver dig i kast med et 2 meter sjal. Bøgerne: "kunststrik" og "kunststrik 2" af Sonja Esbensen fra forlaget Akacia er rigtig gode til at lære de grundlæggende teknikker af.

 

Lav strikkeprøver. Ikke på grund af strikkefastheden, som har mindre betydning ved et sjal, men for lige at lære mønstret at kende. Stik evt. først i et glat garn, her kan du tydeligt se om maskerne ligger rigtigt, end i et uldent garn. Ved et trekantet sjal kan du strikke de første 20 pinde som en strikkeprøve, se så hvordan det ser ud.

 

Kniplingsstrik skal altid spændes op efter strikningen. Vask det forsigtigt i shampoo, skyl og centrifuger i et pudebetræk. Spænd sjalet op på en blød plade med rustfri nåle hele vejen rundt. Jeg har beklædt en blød masonitplade med et stræklagen, og bruger den. Stræk sjalet lige tilpas! Uld kan strækkes overraskende meget, men gør det med følelse, og gerne lidt efter lidt. Og lad det sidde til det er tørt. Dette åbner mønstret.

 

Jeg strikker ofte trekantede sjaler fra midten af langsiden. Der er udtagninger i begge sider, og på begge sider af midtermasken, som ofte er en drejet ret. Det giver et smukt symmetrisk sjal. Så har du også alle masker fra de to korte sider på pinden til slut, og kan strikke en blonde på sideværts.

 

Køb strikkepinde af træ. Lange rundpinde, mindst 80 cm. fordi der er rigtig mange masker til sidst. Til møbius mindst 100 cm. Ekstra lange rundpinde kan bestilles på: www.arnica.dk

 

 

Afhækling:
Hvis mønstret fortæller at der skal afhækles foregår det således:
Efter at sjalet er strikket færdig, men med alle åbne masker på pinden, tager du en hæklenål, som passer i størrelse til garnet. Typisk mindre end de pinde du har strikket på (da man strikker kniplingsstrik på tykkere pinde end normalt)
En afhækling vil f. eks. se således ud på mønstret:
Efter pind 127 afhækles med skiftevis 3 og 5 masker med 8 luftmasker imellem
Så tager du 3 masker fra strikkepinden over på hæklenålen, trækker garnet igennem de tre masker. Nu har du en maske på hæklenålen. Så laver du 8 luftmasker og har stadig en maske på hæklenålen. Tager 5 masker fra strikkepinden på hæklenålen og trækker garnet igennem dem alle 6. Hækler 8 luftmasker, tager 3 masker fra strikkepinden, trækker garnet igennem dem og luftmasken og sådan fortsætter du.
Afhækling bruges især på lyseduge, og teknikken er fint beskrevet i bøgerne "kunststrik" og "kunststrik 2" af Sonja Esbensen. Forlaget Akacia.
Det giver en kant, som er nem at spænde op, da man så kan sætte en knappenål i hver luftmaskelænke.

 

 Tips til kniplingsstrik som pdf dokument: Tips til kniplingsstrik.pdf